Tot nog toe lag vooral inlichtingendienst NSA onder vuur, maar daar kan zo maar de CIA bijkomen. Die andere bekende Amerikaanse inlichtingendienst betaalt telecombedrijf AT&T forse bedragen voor de inzage van metadata. Het gaat om gesprekken met het buitenland, waar de CIA zijn mandaat van de Amerikaanse politiek heeft liggen. AT&T levert de metadata op vrijwillige basis, oftewel niet onder dwang van gerechtelijke bevelen.

De data-uitwisseling werkt als volgt. De CIA levert telefoonnummers van verdachten aan AT&T, die vervolgens zelf zijn databases afstruint en de metadata afgeeft. Het telecombedrijf verdient hiermee jaarlijks meer dan 10 miljoen dollar, meldt The New York Times op basis van bronnen binnen de regering. Volgens de krant heeft AT&T een rijk verleden van samenwerking met de overheid.

Wet wordt handig omzeild

Bij de uitwisseling met AT&T worden de Amerikaanse wetten handig omzeild. De Amerikaanse belgegevens van de gelogde gesprekken worden namelijk afgeschermd geleverd door de telecomreus. Desondanks wijst de krant op de mogelijkheid dat deze gegevens ook in handen komen van de overheid. De FBI mag Amerikaanse belgegevens weer wel opvragen, middels een dagvaarding.

Wholesale carrier AT&T bezit een gigantische hoeveelheid metadata. Dat betreft niet alleen de logs van datum, duur en telefoonnummers van eigen klanten, maar ook die van providers die gebruikmaken van het AT&T-netwerk. De Amerikaanse telco, marktleider op de mobiele markt in de VS, bekijkt momenteel de optie om het Britse Vodafone over te nemen.