Dit zorgwekkende nieuws onthulde Tom Donahue, analist bij het Central Intelligence Agency (CIA) vorige week tijdens een conferentie voor beveiligingsprofessionals, naar aanleiding van een onlangs vrijgegeven rapport, zo meldt Computerworld.

Afpersing

Volgens Donahue is het hackers gelukt om in verschillende gebieden buiten de Verenigde Staten elektriciteitsnetwerken plat te leggen. Zij hopen dan via afpersing bij nutsbedrijven en overheden geld los te peuteren.

"We hebben informatie van verschillende gebieden buiten de Verenigde Staten, waarbij criminelen de toevoer van elektriciteit hebben gestopt, gevolgd door een aantal pogingen tot afpersing. In tenminste één geval leidde het onderbreken van de stroomtoevoer in verschillende steden tot een stroomstoring. We weten niet wie deze aanvallen heeft uitgevoerd en wat, naast afpersing, de precieze reden is, maar alle aanvallen zijn zeker via internet uitgevoerd."

In het belang van het volk

Volgens het SANS instituut, de organisator van de conferentie, was het vrijgeven van deze informatie in het belang van het volk: "Volgens de heer Donahue heeft de CIA zorgvuldig overwogen wat de voordelen en risico's zijn ven het bekendmaken van deze geheime informatie. Uiteindelijk is er besloten dat het vrijgeven van de informatie de beste keuze was."

Maatregelen

Volgens een deelnemer aan de conferentie kwam het nieuws voor veel beveiligingsprofessionals in de industrie en de overheid als een schok, omdat niemand op de hoogte was gesteld van dit potentiële gevaar. De man wilde zijn identiteit niet prijsgeven omdat hij geen toestemming had van zijn werkgever om met de pers te praten.

In de Verenigde Staten koppelt de overheid de systemen die het elektriciteitsnetwerk beheren nu los van het internet.