Edward Snowden zou zich tijdens zijn werk bij de CIA in 2009 al ‘vreemd’ hebben gedragen en zijn meerderen verdachten hem ervan dat hij bij geheime documenten probeerde te komen waar hij officieel geen toegang toe had. Ze stuurden hem daarom vervroegd naar huis, zijn contract was bijna afgelopen.

CIA gaf verdenking niet door

Even laten kon Snowden echter gewoon aan de slag bij de NSA, omdat de blunderende CIA vergat deze belastende informatie door te geven aan zijn nieuwe werkgever. Dat meldt de New York Times op basis van bronnen bij de geheime diensten.

Vier jaar later wist Snowden talloze topgeheimen bij de NSA weg te sluizen en vluchtte hij via Hong Kong naar Moskou, waar hij voorlopig asiel heeft gekregen. Hij lekte de geheimen naar onder meer The Guardian, Washington Post en Der Spiegel, hetgeen sinds juni een stroom aan spectaculaire onthullingen over internetspionage en grootschalig aftappen opleverde die nog steeds doorgaat.

Binnenkort onthullingen over Nederland

Donderdag meldde Guardian-journalist Glenn Greenwald aan de Volkskrant dat er binnenkort onthullingen komen over NSA-spionage in Nederland. "Jullie hebben nog geen idee van de omvang van de Amerikaanse spionage in Nederland", aldus Greenwald. "De toon van het debat zal waarschijnlijk wel veranderen zodra de onthullingen er zijn.”