Een jaar geleden werd niet alleen zo'n 800 MB aan gegevens van Cisco Internetwork Operating System (IOS) gestolen. Ook is een groot aantal logingegevens en wachtwoorden uit de systemen ontvreemd. Met deze gegevens waren hackers in staat om via Cisco binnen te dringen in diverse computersystemen.

Daaronder zijn systemen van de Nasa, onderzoekslaboratoria en een aantal militaire systemen, zo schrijft The New York Times. Een van de instanties die nadien melding maakten van een inbraak was de University of California.

Een jaar na dato is justitie in de Verenigde Staten en Europa nog altijd bezig met het onderzoek naar de mega-inbraak bij Cisco. Europese onderzoekers zijn erbij betrokken omdat het spoor in de richting van Europa wijst. Hoofdverdachte is een 16-jarige jongen uit Zweden.

De Cisco-code verscheen daags na de diefstal op ftp.phys.uu.nl. De betreffende ftp-server behoort toe aan de faculteit natuur- en sterrenkunde van de Universiteit Utrecht. In september werd in Engeland een verdachte op gepakt die voor de diefstal verantwoordelijk werd gehouden.

Justitie in Zweden neemt op dit moment de computerapparatuur door die bij de Zweedse tiener in beslag is genomen.