Cisco en Trend Micro maken deze samenwerking later officieel bekend. Met behulp van een nieuwe service genaamd Cisco Incident Control System (ICS), kunnen netwerkbeheerders op afstand beveiligingsniveau's instellen op de Cisco-hardware. Deze niveau's worden gebaseerd op informatie van Trend Micro.

De twee bedrijven werken al langer samen op het gebied van virusdefinities bij Cisco's Intrusion Prevention Systems (IPS). De nieuwe samenwerking gaat een stap verder. Bij een uitbraak van een worm of virus, kan de netwerkbeheerder direct de beveiliging van het complete bedrijf tijdelijk verhogen, om zo de kwaadaardige code te blokkeren.

Wel zijn er enkele kanttekeningen. Zo zal het systeem nieuwe wormen niet direct herkennen, maar alleen bestaande bedreigingen. Joel Conover van analistenbureau Current Analysis voorziet nog meer problemen. "In hoeverre implementeer je als beheerder zijnde nieuwe definities. Er komt iets binnen van Trend Micro: pas je daar dan direct je beveiliging op aan?", vraagt hij zich retorisch af.

De Cisco Incident Control System is vanaf oktober beschikbaar. Prijzen beginnen rond de 8.000 euro.