Cisco's nieuwe Connect Clouddienst ligt meteen zwaar onder vuur. Vorige week rolde Cisco deze dienst, waarmee routers via een door Cisco gehost systeem kunnen worden beheerd, uit naar drie Linksys routers.

Big Brother upgrade

Gebruikers moesten na de ongemerkte upgrade plotseling een nieuw account aanmaken als ze de instellingen van hun routers wilden zien en wijzigen. Vervolgens bleek dat Cisco middels Connect Cloud allerlei gegevens opslaat, waaronder de complete surfgeschiedenis. Geaggregeerde informatie kon Cisco ook delen met andere partijen (zie derde alinea).

En omdat het een gehoste dienst betreft, verbiedt Cisco bijvoorbeeld porno of de inbreuk op auteursrechten. Cisco kan te allen tijde de stekker er uit trekken, met of zonder waarschuwing vooraf. De gebruiker zelf kon niet downgraden naar een eerdere firmware zonder Connect Cloud.

Foutje

Na een storm van kritiek is Cisco overstag gegaan. Eerst kwam er een blogpost met een uitleg waarin Cisco stelt dat “privacy en security de kern vormen van alles wat we doen." Het bedrijf besloot dat gebruikers toch konden downgraden en publiceerde een instructie hoe dat te doen.

Ook werd de hele gewraakte alinea uit de aanvullende privacyvoorwaarden geschrapt. Er is sprake van een vergissing, laat de woordvoerder aan de IDG nieuwsdienst weten. De gebruiksvoorwaarden zijn overigens niet gewijzigd.

Achterdeur blijft open

Het uitzetten van automatische updates en upgrades heeft ook geen zin, want Cisco houdt een achterdeurtje open. "In sommige gevallen, om voor een optimale ervaring van uw thuisnetwerk te zorgen, zullen sommige updates automatisch worden geïnstalleerd, ongeacht de auto-update instellingen."