CISPA is een toevoeging aan een bestaande wet uit 1947, de National Security Act en geeft volgens critici te veel macht aan de Amerikaanse geheime dienst NSA, de National Security Agency. Die zal als spin in het web acteren in het vergaren informatie vanuit het bedrijfsleven en de overheid over cyberdreigingen. Gevreesd wordt dat de NSA mogelijk te vrijelijk omgaat met privégegevens van Amerikaanse burgers die opgeslagen liggen in de databases van Google, Facebook en andere bedrijven.

Een van de belangrijkste ondersteuners van het wetsvoorstel, de Republikeinse voorzitter van de Intelligence Committee van het Huis van Afgevaardigden Mike Rogers, is er zeker van dat het wetsvoorstel donderdag wordt aangenomen. Voordat het wet wordt, moet het nog worden goedgekeurd door de Senaat en ondertekend door president Obama.

Obama dreigt met veto

Het Witte Huis heeft laten weten dat Obama het voorstel mogelijk niet zal tekenen als het in de huidige vorm op zijn bureau belandt. In een verklaring gaf de federale regering veel kritiek op CISPA. Afgevaardigden kunnen tijdens de behandeling van het wetsvoorstel nog steeds wijzigingsvoorstellen doen. De al eerder genoemde Rogers zegt open te staan voor dergelijke amendementen als die nodig zijn om het wetsvoorstel aangenomen te krijgen.

Inmiddels heeft een aantal politieke tegenstanders zich verzameld. In een brief aan hun collega's in het Huis van Afgevaardigden spreekt die groep van Democratische politici hun zorgen uit. Internet service providers en internetbedrijven als Google en Facebook zouden zo te makkelijk data van gebruikers overdragen aan de overheid, en dan vooral de opsporings- en veiligheidsdiensten van die overheid.

Vooral verzet tegen machtspositie geheime diensten

Het twintigtal politici wordt aangevoerd door leden van de commissie Homeland Security, waarmee die commissie voor de binnenlandse veiligheid in feite recht tegenover hun collega's van de commissie voor veiligheidsdiensten komt te staan, waar het wetsvoorstel dus vandaan komt. “Als dit wetsvoorstel wordt aangenomen wordt het de eerste keer dat een niet civiele overheidsdienst, zoals de NSA, onbeperkt toegang krijgt tot informatie over de internetactiviteiten van Amerikanen en staat het toe dat die overheidsdiensten die informatie voor vrijwel elk soort doel mag gebruiken", zo citeert Infoworld.com de Democraten.

Eerdere wetsvoorstellen, zoals SOPA en PIPA, hielden ook verregaande beperking en inbreuk op internetvrijheden van burgers in, maar die burgers leefden dan wel buiten de Verenigde Staten. Dat nu informatie van Amerikanen breed wordt gedeeld, is overigens niet zo expliciet vermeld in CISPA, maar de huidige breed geformuleerde tekst laat alle ruimte open voor een vrije, doelgeredeneerde interpretatie.