Dat was het hoogste percentage dat CleanPort heeft gemeten sinds het in 2003 begon met het bijhouden van de hoeveelheid spamberichten. December is volgens de aanbieder van managed e-mail security traditioneel een drukke spammaand. Het bedrijf wijst de kerstgerelateerde spam aan als oorzaak voor de spamtoename. Gemiddeld bestond vorig jaar 91,9 procent van alle mail uit spam, stelt Cleanport. Het bedrijf verwacht dat de hoeveelheid spam in 2008 verder zal groeien.

Die voorspelling staat lijnrecht tegenover die van het vorig jaar door Google overgenomen Postini. In een terug- en vooruitblik op het Google Enterprise Blog voorspelde Adam Swidler (product marketing manager bij Postini) in december dat het spamvolume in 2008 zal stabiliseren of zelfs zal afnemen. Swidler verwacht dat spam-aanvallen, net zoals malware-aanvallen, vaker op specifieke personen en organisaties gericht zullen zijn.

Het goede nieuws is volgens Cleanport dat het percentage virussen in de mail verder is afgenomen in 2007. Dat is een trend die al enkele jaren waarneembaar is: malware-makers hebben hun werkterrein voor een belangrijk deel verlegd naar web. Bron: Techworld