Volgens Cleanport is het aantal spamberichten met meegestuurde pdf-bestanden deze week flink gestegen. Op 9 en 10 juli bedroeg pdf-spam maar liefst 13,1 procent van de totale hoeveelheid spam, zo blijkt uit cijfers van de e-mailfilteraar.

Cleanport is niet de enige partij die een stijging van pdf-spamberichten constateert. Vorige maand trok Cisco's Ironport Systems al aan de bel, omdat een oplichter flinke aantallen pdf-spamberichten verzond om de aandelen in het Duitse bedrijf Talktech Telemedia aan te prijzen.

Volgens Ironport Systems was de pdf-spam voor aandelen Talktech op het moment van verzenden goed voor 9 procent van het e-mailverkeer. Voor de spamrun werden naar schatting 75.000 zombie-pc's ingeschakeld. De spamberichten waren voornamelijk gericht op Europese internetgebruikers.

De spam zorgde ervoor dat de prijs van het aandeel met 20 procent steeg. Een spammer kan gebruikmaken van deze waardestijging door aandelen in een bedrijf te kopen en deze na de spamrun weer te verkopen. Gebruik van een pdf-bestand – volgens Ironport op dat moment een primeur – zorgde voor een 'professionele' uitstraling.

Plaatjesspam

Tot nu toe gebruikten spammers voornamelijk plaatjesspam om aandelen aan te prijzen. Volgens Cleanport lijkt deze vorm van spam echter over zijn hoogtepunt heen.

Om te voorkomen dat filters de plaatjesspam als zodanig aanmerken, moeten spammers zich in steeds gekkere bochten wringen. Zo maken spammers nu onder meer gebruik van gemorphte en scheve letters. Dit komt de leesbaarheid en betrouwbaarheid niet ten goede.

Volgens Cleanport bestond in juni 88,3 procent van de Nederlandse mail uit spam. Dat is een stijging ten opzichte van mei, toen het spampercentage 84,9 bedroeg. De recordmaanden zijn nog altijd januari en februari, toen meer dan negen op de tien mails spam waren. Bron: Techworld