Marktvorser Forrester concludeert na een uitgebreide rondvraag bij bedrijven in zowel Noord-Amerika als Europa dat security nog steeds het belangrijkste struikelblok is om over te stappen op een cloudmodel. Bovendien blijkt dat slechts zeer weinig bedrijven zich bezighouden met cloud computing, en dat het percentage nagenoeg onveranderd blijft sinds 2008.

Niet op de kaart

Dat geldt voor zowel grote bedrijven (in het rapport The State Of Emerging Enterprise Hardware: 2009 To 2010) en mkb (The State Of Emerging SMB Hardware: 2009 To 2010). Slechts 3 procent van de ondervraagde grote bedrijven maakt gebruik van virtuele servers als 'pay-per-use', of is daar serieus mee bezig. Voor kleinere bedrijven blijft het steken op 4 procent, al is dat een stijging van 2 procentpunten sinds vorig jaar. De helft van de bedrijven in beide categorie├źn noemt het gebrek aan beveiliging als reden om helemaal niet aan cloud computing te beginnen.

Saas-scepsis

Met een andere grote tech-hype gaat het volgens Forrester een stuk beter. Van de grote bedrijven maakt 72 procent gebruik van servervirtualisatie, terwijl dat in 2008 nog 54 procent was. Bij mkb is de helft nu 'om' voor servervirtualisatie.

In Nederland gaat het volgens een ander onderzoek, van Avanade, op een met de cloud verweven gebied niet heel goed. De consultancy becijferde dat driekwart van de Nederlandse bedrijven absoluut geen SaaS wil gebruiken.

Bron: Techworld.nl