Daarmee lijkt een einde te komen aan de claims van Microsoft dat het data in de cloud kan beschermen tegen Amerikaanse wetten als de Patriot Act cq FISAA.

Het is voor zover bekend de eerste rechtszaak waar het tot een rechterlijk oordeel komt over de reikwijdte van de Amerikaanse opsporingsdiensten. De federale rechter in New York zegt dat internet service providers als Microsoft of Google niet kunnen weigeren klantinformatie en e-mails die opgeslagen zijn in andere landen te overhandigen als opsporingdiensten een geldig gerechtelijk bevel hebben.

Dat meldt persbureau Reuters. Als die opsporingsdiensten dergelijke informatie zouden moeten verkrijgen met behulp van buitenlandse overheden, "wordt de druk op de overheid substantieel en opsporing daarvan te veel afhankelijk gemaakt."

Klantendata staat in de EU

De zaak draait om een bevel aan Microsoft om van een klant e-mails te overhandigen die staan opgeslagen op servers in Dublin, Ierland. Microsoft heeft dat bevel aangevochten omdat het vindt dat e-mails die buiten de VS staan opgeslagen niet door de Amerikaanse overheid kunnen worden opgeëist.

"Een Amerikaanse openbaar aanklager kan niet zo maar een huiszoekingsbevel krijgen om iemands huis in het buitenland te doorzoeken, wat net zo zeer geldt voor een buitenlandse aanklager dat kan in de Verenigde Staten", zegt Microsoft. "Die regels zouden ook in de online wereld moeten gelden, maar de overheid is het daar niet mee eens."

Microsoft stond in voor veiligheid data

Microsoft overweegt om in hoger beroep te gaan. Het bedrijf heeft nog in december gezegd dat data van klanten die in het buitenland staan opgeslagen, niet door Amerikaanse opsporingsdiensten zomaar opgevraagd moeten kunnen worden. Het hele cloudbedrijfsmodel van Microsoft is daarop gebaseerd, sinds de heisa rond de Patriot Act enkele jaren geleden en meer recent de onthullingen van Edward Snowden.

Onlangs meldden de privacywaakhonden van de Europese Unie nog dat de cloud van Microsoft aan alle privacystandaarden voldeed en het dus kan worden gebruikt door Europese overheden.