In de koude cyberoorlog tussen China en de VS zijn de rollen nu ook eens omgedraaid. De Amerikaanse multinational Coca Cola wordt beschuldigd van cyberspionage diep in het Chinese achterland. De opmerkelijke claim komt uit de provincie Yunnan, waar een strafrechtelijk onderzoek loopt naar het illegaal in kaart brengen van (staats-)geheime locaties, waaronder militaire bases.

Alledaags logistiek systeem

Een van de verdachten is Coca Cola, “die met gps-apparatuur geheime informatie verzamelt", aldus de autoriteiten in Yunnan. De Financial Times dook op de opmerkelijke zaak.

Coca Cola zegt volledig mee te werken met het onderzoek, maar dat het geenszins spionage in de zin heeft. Het bedrijf maakt slechts gebruik van off the shelf gps-systemen, zoals die tegenwoordig worden gebruikt door elk logistiek bedrijf.

“Deze logistieke systemen worden massaal gebruikt door commerciële bedrijven in veel sectoren in China en wereldwijd", aldus Coca Cola.

Oplopende spanningen

De diplomatieke spanningen tussen China en de VS lopen momenteel verder op na steeds meer gevallen van geavanceerde hacks en bedrijfsspionage in Amerika die worden gelinkt aan China. Een van de slachtoffers van een Chinese hack was…Coca Cola. De frisdrankmaker heeft die inbraak jarenlang stilgehouden.

Zelfs het Witte Huis zegt nu openlijk dat China achter de golf van cyberspionagezaken zit en dit moet stoppen. Peking ontkent in alle toonaarden.