Op Chinese veilingsites worden duizenden cadeaubonnen verhandeld voor twee euro per stuk. Met de codes op die bonnen kunnen gebruikers bijvoorbeeld muziek en films kopen via de iTunes store. Het lijkt er op dat alle illegale codes worden gegenereerd via het gekraakte algoritme.

Als de deal rond is, krijgen de aanstaande iTunes-oplichters de bewuste code via een chatprogramma. De bon-vervalsers maken dus geen cadeaubonnen fysiek na.

'Makkelijk te kraken'

Volgens techblog Ars Technica zijn de iTunes-codes te simpel en kunnen ze zo makkelijk gekraakt worden. De illegale tegoedbonnen hebben een erg hoge inflatie. Een half jaar geleden zouden ook al bonnen in omloop zijn geweest, toen voor slechts 47 dollar. De concurrentie is hevig omdat het een kwestie van tijd is voordat Apple het codesysteem weer aanpast.

Met de codes kunnen gebruikers buiten de Verenigde Staten ook shoppen in het uitgebreide aanbod van de Amerikaanse iTunes store. Veel muziek, games en films zijn alleen verkrijgbaar in de VS en niet in andere landen.

Apple heeft nog niet gereageerd op deze kwestie.