Prins en Kamphuis behoren tot een gezelschap experts die onder leiding van ex-politicus Willibrord van Beek die minister Plasterk van advies moeten dienen over de herinvoering van het elektronisch stemmen. Als het advies is om dat inderdaad weer te gaan doen, komt de vraag op welke manier dat dan veilig kan.

De commissie gaat een risicoanalyse maken van het elektronisch stemmen en adviseren over hoe eventuele risico’s kunnen worden afgedekt, zo stelt het ministerie van Binnenlandse Zaken in een persbericht. Naast Prins en Kamphuis bestaat de commissie verder uit Bernt Schneiders, burgemeester van Haarlem, Daan van Eijk, hoogleraar aan de TU Delft, Jaap-Henk Hoekman, onderzoeker veiligheid en privacy bij TNO Groningen, Ineke Ruiter, partner bij het Management Centrum, en Fini de Paauw, voorzitter van de Gehandicaptenraad. De voorzitter van de Kiesraad, Henk Kummeling, begeleidt het geheel als onafhankelijk expert.

Binnen zes maanden een oordeel

De commissie krijgt zes maanden de tijd om tot een eensluidend advies te komen. Voor 1 november moet het eindrapport bij Plasterk op het bureau liggen. De commissie heeft een half miljoen euro te besteden.

Minister Plasterk zei eerder dit jaar al dat hij zich weer aan het elektronisch stemmen wilde wagen. Sinds 2008 zijn de stemcomputers uit de stemlokalen verbannen nadat bleek dat het systeem te kraken viel. Nu moeten alle voor- en tegenstanders weer in dezelfde hoek worden gebracht.