De skimmers hebben het betaalapparaat van de slijter in het vakantiedorpje Egmond aan Zee geheel vervangen door een eigen exemplaar, met ingebouwde aftapmogelijkheden. Die wisseltruc is op klaarlichte dag gedaan, meldt RTV Noord-Holland. Dat is waarschijnlijk eind september gebeurd. De criminelen hebben bijna een maand afgewacht en pas eind vorige week met de geskimde passen in een klap de bankrekeningen geplunderd.

900 slachtoffers

Zo'n negenhonderd klanten van slijterij Meijer in Egmond aan Zee zijn elk voor honderden tot duizenden euro's getild. De geldopnames met de onderschepte pinpas-gegevens (kaartnummer plus pincode) zijn gedaan in oorden als Toronto, Maleisi├ź en Kuala Lumpur.

De schade varieert per klant. Sommigen missen nu enkele honderden euro's, anderen zeggen tot 16.000 euro te missen, zo schrijft het Noordhollands Dagblad. ,,Zowat het hele dorp is gedupeerd. Mensen die wilden betalen in de supermarkt of wilden tanken en ontdekten dat hun pas was geblokkeerd", zegt slijter Meijer in de krant.

Namaakpinapparaat

De fraude is pas recent ontdekt door betalingsbedrijf Equens. Het namaakpinapparaat bij de getroffen slijter is afgelopen weekend vervangen. Die machine van de skimmers lijkt zeer sterk op het reguliere, in Nederland veelgebruikte, exemplaar. Alleen enkele knoppen wijken qua opdruk iets af van het origineel, maar dat valt pas op als je het goed bekijkt.

Het nepapparaat wordt nu geanalyseerd. Het is niet bekend of de politie al concrete verdachten op het oog heeft of anders aanwijzingen heeft over wie de daders zijn. Volgens RTV Noord-Holland zullen de gedupeerden binnen een maand door de banken schadeloos worden gesteld.