De computer van Robert M., de Amsterdamse crèchemedewerker die toegaf meerdere peuters seksueel te hebben misbruikt, werd tijdens een huiszoeking in beslag genomen. Op een deel van zijn harde schijf werd strafbaar materiaal aangetroffen. De rest van de harde schijf is versleuteld, waardoor het lastig is voor de politie om te zien of daar ook kinderporno staat. Vermoed wordt dat dit wel het geval is.

De politie kreeg toegang tot een deel van de schijf met wachtwoorden die Robert M. prijsgaf, meldt de Volkskrant op basis van anonieme bronnen. De rest van de schijf is versleuteld, "zeer waarschijnlijk" met het encryptieprogramma TrueCrypt.

Met dat open source programma kunnen partitities of een hele harde schijf automatisch worden versleuteld. Onder andere met een AES-, Serpent - of Twofish-versleuteling of een combinatie daarvan. AES is bijvoorbeeld gebruikt door Wikileaks-leider Julian Assange om zijn "insurance file" te beveiligen. Een ongecensureerd Wikileaks-bestand.

Brute force

Volgens de Volkskrant kan het jaren duren voordat de sleutel tot de schijf wordt gekraakt. Op dit moment werken cryptologen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) aan het ontsluiten van de bestanden. Dat gebeurt waarschijnlijk door middel van brute force aanvallen, bij die methode worden zoveel mogelijk wachtwoordcombinaties geprobeerd om de sleutel te raden. Omdat Robert M. een moeilijk te kraken wachtwoord gebruikte en verschillende beveiligingsniveaus aanbracht, kan dit veel tijd in beslag nemen.

Volgens de krant was M. ook al begonnen met het wissen van delen van zijn schijf, bovendien wordt het onderzoek bemoeilijkt doordat de computer bij het in beslag nemen werd uitgezet. Het materiaal dat M. probeerde te wissen is teruggehaald.