De politie meldt deze misdaad nu, waarvoor het 13 arrestaties heeft gedaan. Zowel de naam van de getroffen bank als de gebruikte ‘kraakmethode’ worden door de politie geheim gehouden. De Telegraaf weet te melden dat het om ABN Amro gaat. De politie kan geen antwoord geven op vragen van Webwereld. Noch of het gaat om een echte computerkraak noch of het met behulp van een ‘insider’ is gedaan.

Onderzoek loopt nog

“Door manipulatie van het systeem van een Nederlandse bank”, luidt de enige mededeling over de manier waarop de miljoenendiefstal is gepleegd. Doordat het onderzoek nog loopt, doet de politie geen inhoudelijke mededelingen, vertelt woordvoerster Marinke Kat van de Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland.

De buit is na het wegsluizen bij de bank op de rekening van een 26-jarige man in Wageningen terechtgekomen. Hij is een van de 13 opgepakte verdachten. De politie-woordvoerster kan echter niet vertellen of hij vóór het binnenkomen van de 5,6 miljoen al betrokken was. Hij heeft het geld daarna wel direct overgemaakt naar rekeningen in het buitenland.

Late aangifte

“Het is gegaan naar rekeningen in België en Hongarije”, vertelt Kat. De Nederlandse politie heeft voor het oprollen van deze groep samengewerkt met de autoriteiten in die landen. “We hebben de geldstromen gevolgd en zijn zo op de 13 verdachten uitgekomen.”

Die 13 mensen, tussen de 26 en 62 jaar oud, zijn verspreid door Nederland aangehouden. Zij worden beschuldigd van oplichting, verduistering en witwassen. In het buitenland zijn er geen arrestaties verricht. Het is niet bekend of die mogelijk nog volgen.

De diefstal zelf vond in maart dit jaar plaats. De bank heeft toen niet meteen aangifte gedaan. “Het duurde even voordat de bank naar de politie is gegaan.” Kat kan niet aangeven waarom dat was; of de bank er zelf pas laat achterkwam of dat het deze zaak zelf wilde oplossen. Zij zegt ook niet hoe lang het heeft geduurd voordat er aangifte is gedaan, maar bevestigt dat het niet om enkele dagen of weken ging.

3,6 miljoen spoorloos

Het gestolen geld is nu deels weer opgespoord. 2 miljoen euro is al teruggevorderd, maar de overige 3,6 miljoen is spoorloos. De politie doet nog vervolgonderzoek, mede op basis van in beslag genomen administratie. Kat kan niet aangeven hoe lang dat onderzoek gaat duren. “Daar durf ik geen voorspelling over te doen.”

Het duurt hoe dan ook nog maanden voordat de verdachten voor de rechter komen, geeft zij wel aan. Dit mede door drukte bij het Openbaar Ministerie. De 13 gearresteerde Nederlanders zijn korte tijd in bewaring geweest, maar nu weer op vrije voeten.

Update:

Toegevoegd dat het volgens De Telegraaf gaat om ABN Amro, die slachtoffer is geworden van deze computermisdaad. De krant meldt ook dat "alles erop wijst" dat deze kraak is gepleegd zonder hulp van binnenuit. Het is niet duidelijk waar De Telegraaf dit op baseert.