In een computercentrum van de Federal Aviation Administration (FAA) net buiten Atlanta is er een storing opgetreden. Hierdoor is in de VS een groot aantal vluchten vertraagd, met name op de luchthavens van Baltimore, Boston, Atlanta en Chicago.

Het probleem ontstond in het begin van de middag in een systeem dat de vluchtplannen registreert van vliegtuigen alvorens deze vertrekken. In de vluchtplannen staat informatie als geplande tijd van vertrek en aankomst, het type vliegtuig, de geplande route, naam van de piloot en het aantal passagiers.

Zware wissel op backup

Als het resultaat van de storing moest er beroep worden gedaan op de rekenkracht van een reservesysteem in Salt Lake City. Een aantal maatschappijen kreeg te horen dat hun vluchtplannen opnieuw dienden te worden ingediend.

Aan het begin van de avond was de storing grotendeels verholpen, met nog enkele storingen in Atlanta en Chicago. Een website van de FAA waarop vertraagde vluchten te zien zijn toonde gisteren vertragingen in meer dan 35 grote Amerikaanse steden.

Kathleen Bergen, woordvoerder voor de FAA, liet weten dat zij niet wist hoeveel vluchten er precies vertraagd waren, maar het aantal liep in de honderdtallen.