De Amerikaan Randy Chaviano werd twee jaar geleden in Florida tot levenslang veroordeeld voor het doodschieten van Carlos Acosta. Nu Chaviano tegen het vonnis in beroep gaat, komt de rechtbank erachter dat het bestanden van de zitting zijn vernietigd door een computervirus,meldt de Miami Herald

Analoog en digitaal

Hoewel griffiers van de rechtbank in Florida het zittingsverslag normaal zowel analoog als digitaal opslaan, bleek griffier Terlese Cowart tijdens de zitting over onvoldoende papier in haar stenografeermachine te beschikken. Ze sloeg het transcript daarom alleen op in het interne geheugen van haar stenografeermachine.

Na de zitting zette ze het transcript over op haar pc en verwijderde de data van de stenografeermachine. Dat bestand, maar ook andere aantekeningen blijken nu door een onbekend computervirus te zijn vernietigd.

'Extra wrang'

Bij gebrek aan een back-upbestand van haar pc, zet de rechtbank nu noodgedwongen een streep door de levenslange gevangenisstraf van Chaviano en moet hem opnieuw berechten.

“Het vernietigen van een moordvonnis betekent altijd veel pijn voor de familie van het slachtoffer en frustratie voor de officieren van justitie en politie", zegt woordvoerder Ed Griffith van de rechtbank tegen de krant. Volgens Griffith is het extra wrang voor de betrokkenen dat de zitting over moet door een probleem bij een griffier. Griffier Cowart is inmiddels is ontslagen.