In stilte timmert het botnet van Conficker/Downandup aan de weg. De laatste tijd weet de worm ongeveer 50.000 nieuwe pc's per dag te infecteren, schrijven onderzoekers van Symantec.

Toen op 1 april Conficker zich stil hield, haakten veel media teleurgesteld af. Her en der was het einde der internettijden reeds verkondigd, maar de worm kwam pas een week later voorzichtig weer tot leven. Sindsdien worden vooral computers in de VS, Brazili├ź en India geronseld voor het botnet, meet Symantec.

Microsoft-netwerk besmet

Ook veel bedrijven hebben last van zombiecomputers op hun netwerk, ziet het bedrijf Support Intelligence, dat ook lid is van de Conficker Working Group. "We zien dat bedrijven letterlijk miljoenen dollars uitgeven om hun apparatuur en netwerk te behoeden voor infectie", aldus Rick Wesson, ceo of Support Intelligence tegenover Network World.

Volgens Wesson zijn ook veel grote concerns uit de Fortune 1000 lijst besmet, inclusief Microsoft, die het voortouw nam met de bestrijding van de worm. "Het is zeer moeilijk en duur, als de Fortune bedrijven het al niet kunnen stoppen, hoe kunnen kleine bedrijven het dan?"

Toptechneuten

Securitygoeroe Eugene Kaspersky toont zich tegenover ZDNet.com.au onder de indruk van Conficker. "Dit zijn toptechneuten die goede code kunnen schrijven. Ook gebruiken ze cryptografische systemen op de juiste manier, ze maken geen fouten, ze zijn echt heel professioneel." Het is volgens Kaspersky een geluk dat de beheerders tot nog toe alleen uit zijn op geld, want het Conficker-botnet is een formidabel cyberwapen.