Telefoons zonder geluid bij de camera zouden een inbreuk vormen op de privacy. De republikein King stelt dat telefoons die geen geluid maken bij het maken van een foto, de rechten van kinderen en volwassenen schenden. Hij noemt als reden vooral incidenten die zich voor hebben gedaan in pashokjes en openbare plaatsen, waarbij mensen ongewild het slachtoffer werden van voyeurs met stille camera’s. Om verder misbruik te voorkomen, heeft hij begin deze maand een wetsvoorstel ingediend bij het congres. Voordat de wet erdoor komt, moet het eerst voorbij het congres en de senaat.

 Predator

Het ingediende wetvoorstel door de Republikein uit de staat New York, stelt voor om camera’s die zonder geluid een foto kunnen nemen, niet meer te produceren. King vindt dat het beter is om alle camera’s op de telefoons te voorzien van een geluid, zodat Amerikanen weten dat ze op de foto worden gezet. King claimt dat zijn wetvoorstel, met de naam Camera Phone Predator Alert Act, kan werken omdat de Consumer Product Safety Commission de telefoonproducenten kan dwingen om te stoppen met de productie van stille cameramobieltjes.

De mobiel ligt ook om veiligheidredenen onder vuur in de VS. Recentelijk stelde een veiligheidsorganisatie dat mobieltjes helemaal uit auto’s moeten verdwijnen omdat telefoons nog steeds veel ongelukken veroorzaken. Een handsfree set biedt hiervoor geen soelaas.