Congreslid Pompeo maakt saillant genoeg ook deel uit van de Amerikaanse senaatscommissie 'stiekem'. Deze Senate Intelligence Committee is het controleorgaan op de inlichtingen- en opsporingsdiensten, die hen al jaren illegaal afluisteren. In een op eigen initiatief gepubliceerde brief (zie hieronder) hekelt de politicus de organisatie van het South by Southwest-festival voor het laten spreken van deze "verrader" en "ordinaire misdadiger".

Oproep tot encryptie

Tevergeefs, want Snowden kon maandag via een (gebrekkige) livestream gewoon zijn woordje doen. De NSA-klokkenluider, die nog tot komende zomer tijdelijk asiel in Rusland heeft, riep in het gesprek bedrijven en gebruikers op tot betere data- en internetversleuteling en gaf aan dat hij geen enkele spijt van zijn daden heeft.

Republikein Pompeo ziet dat anders. In zijn ogen moet Snowden zich in de rechtszaal verantwoorden voor het doorspelen van vertrouwelijke informatie aan journalisten en "andere overheden". Dit laatste wordt overigens ontkend door de klokkenluider.

Negatieve reacties

Pompeo eist in zijn brief, die hij ook op Facebook plaatste, dat de organisatie de geplande live verbinding zou schrappen. Binnen enkele uren stroomden daar de negatieve reacties op zijn actie binnen. De politicus wordt onder meer "geestdodende" hypocrisie verweten, alsook het schenden van zijn eed op de grondwet. Oordeel zelf:

Pompeo to SXSW Organizers: Dont Give Snowden a Platform