Vervoersbedrijf Connexxion heeft een juridische dreigbrief gestuurd naar Textopus, de uitgever van de populaire blogs Android Planet en iPhoneclub. In de brief (zie onderaan) dreigt het concern met aangifte wegens het "uitlokken van een strafbaar feit" omdat via de site de Android app OV Chipkaart Faker zou zijn te downloaden.

Dreigen met aangifte

Deze app is echter alleen beschikbaar in de Android Market. Hij produceert het OV-Chip incheckgeluid van vervoerders als Connexxion, GVB en NS. Volgens Connexxion is de app illegaal want zet het aan tot een strafbaar feit, namelijk zwartreizen.

Ov chipkaart faker

"Met het aanbieden van deze applicatie en de uitingen op uw website maakt u zich schuldig aan een strafbaar feit, u spoort namelijk anderen aan gebruik te maken van het openbaar vervoer zonder geldig vervoersbewijs [...] Uitlokken van een stafbaar feit is strafbaar op grond van art. 47 Wetboek van Strafrecht. De uitlokker wordt gestraft als ware hij de dader van het strafbare feit," dreigt de jurist van Connexxion.

Als Textopus de app niet binnen een week verwijdert zal de vervoerder aangifte doen "van uitlokking van strafbare feiten en nadere juridische stappen zetten met betrekking tot inbreuk op het merkenrecht."

Belachelijke blafbrief

"Zo'n blafbrief is even schrikken", vertelt Jean-Paul Horn, mede-eigenaar van Textopus aan Webwereld. "Ik weet niet waar Connexxion ons voor aanziet, maar ik vermoed de eigenaar van de Android market of zo. Dit slaat natuurlijk helemaal nergens op. We hebben zelfs nooit geschreven over die app. We krijgen wel vaker maffe brieven, maar het kost wel weer allemaal tijd en moeite om dit recht te breien."

ICT-jurist Arnout Engelfriet heeft ook het donkerbruine vermoeden dat de brief niet voor Textopus bedoeld is. "De enige link die in de brief staat verwijst ook naar de Android Market." Van de rechtmatigheid van de app zelf is Engelfriet niet overtuigd. "Je kunt stellen, het zijn toch maar geluidjes? Maar de begeleidende tekst maakt duidelijk dat het bedoeld is om de buschauffeur te misleiden. Het dient niet echt een ander doel. Deze app vind ik op het randje."

"Wellicht fout"

Op vragen van Webwereld laat de schrijver van de dreigbrief, de bedrijfsjurist van Connexxion, per e-mail weten: "U heeft wellicht gelijk dat de brief voor Google bedoeld is." De jurist beloofde het uit te zoeken, maar daarna bleef het stil.

UPDATE 20.20 uur De maker van de gewraakte app, heeft hem inmiddels zelf van de Android Market gehaald. "Ik heb ooit de app gemaakt als grap en nooit met de bedoeling om zwartrijden uit te lokken. Maar wij willen het juridische circus niet afwachten dus heb ik de applicatie verwijderd. Van Connexxion of Google heb ik overigens niets gehoord," aldus Bergman tegen Webwereld.

UPDATE 2, Woensdag 6 april: Connexxion heeft Textopus schriftelijk excuses aangeboden voor de fout geadresseerde dreigbrief, meldt Horn.

Connexion blafbrief