NFC-spelers Ericsson, STMicroelectronics, Gemalto, Oberthur Technologies, Venyon en ViVOtech sluiten zich aan bij NXP. Deze zeven bedrijven zetten de Mifare4mobile Industry Group op om de Mifare4mobile-technologie van NXP te steunen. Dat is een technische specificatie die de voormalige Philips-dochter eind 2008 heeft gepubliceerd, en die gratis verkrijgbaar is.

Uniform beheer

Deze specificaties dienen voor het beheer van toepassingen die Mifare-chips gebruiken in mobiele apparaten, zoals smartphones. Mifare4mobile biedt toestelfabrikanten en mobiele operators, en daarmee ook applicatiemakers, een enkel technologisch aanspreekpunt (api) om NFC te gebruiken.

De zes bedrijven die hier nu op aanhaken, gaan samenwerken aan de verdere standaardisatie en ontwikkeling van uniform beheer van beveiligde NFC-elementen. Dat loopt uiteen van slechts sim-kaarten tot de mobiele telefoons waar die abonnementskaarten in zitten.

Ov-chipkaart

NXP prijst zijn Mifare aan als de NFC-technologie die het breedst geaccepteerd is in de markt. Het verwijst bij die claim onder meer naar het gebruik voor ticketsystemen en in het openbaar vervoer, zoals de Nederlandse ov-chipkaart. Volgens NXP zijn er al diverse grote bedrijven bezig met Mifare4mobile. Er zijn al meer dan 200 gratis licenties genomen op die specificaties, meldt het Nederlandse chipbedrijf.

Op de agenda van de industriegroep staat ook verbeterde beveiliging. De huidige Mifare4mobile-specificaties, die stammen van eind 2008, ondersteunen de Mifare Classic-technologie. Die chip is van zichzelf niet bepaald veilig; in 2008 bleek al dat de Classic al jaren geleden is gekraakt. Het gebruik in de Nederlandse ov-chipkaart heeft twee jaar geleden gezorgd voor bredere hackersaandacht.

De komende maanden zal het consortium naast de Classic ook een standaard ontwikkelen voor de veiliger geachte Mifare Desfire. Op termijn wordt de chip in de Nederlandse OV-chipkaart trouwens vervangen door de Mifare Smart MX.