Dat blijkt uit onderzoek van HCC onder ruim 2600 leden. Uit het onderzoek blijkt tevens dat consumenten een kopieerlimiet niet zien als in inperking van hun gebruiksrecht, zo meldt hcc!magazine.

Van de ondervraagden kiest 12 procent voor de optie om thuiskopieheffing af te schaffen in ruil voor een bredere toepassing van kopieerbeveiliging. Bijna een derde van de ondervraagden is tevreden met de huidige tussenvorm van beveiliging op een beperkt aantal producten en een kleine heffing. Een meerderheid van 56 procent betaalt echter liever een algemene heffing als dat betekent dat de drm-beveiligingen verdwijnen.

Van de ondervraagden die ervaring hebben met een vorm van kopieerbeveiliging, stelt 63 procent dat ze zich beperkt voelen in de gebruiksmogelijkheden van films en muziek, door de aanwezigheid van drm. Met name het niet kunnen maken van een reservekopie stoort gebruikers, maar ook het niet kunnen afspelen van media op een speler van hun voorkeur is een veelgehoorde klacht, zo meldt hcc.

Meer dan 75 procent van de respondenten is bang dat nieuwe vormen van drm de rechten van consumenten steeds meer zullen inperken. Ruim negen op de tien ondervraagden wil daarom dat het consumentenrecht beschermt tegen te drastische kopieerbeveiligingen.

Geen onbeperkte kopieën

Toch blijkt minder dan een kwart van de 2600 ondervraagden, 23 procent, vrij te willen zijn om een onbeperkt aantal kopieën te kunnen maken. Een derde wil tenminste drie kopieën kunnen maken, terwijl 26 procent met twee kopieën genoegen neemt en 18 procent met één, zo blijkt uit het onderzoek.

Bijna de helft van de ondervraagden, 46 procent, vindt dat alleen degene die een auteursrechtelijk beschermd product rechtmatig heeft gekocht, het materiaal voor eigen gebruik mag kopiëren. Volgens de wet mogen kopieën nu ook gemaakt worden door iemand anders dan de koper. Een kleine meerderheid van 51 procent staat achter de huidige regeling.

De ondervraagden spreken zich uit tegen onbeperkt kopiëren. Zo geeft bijna driekwart aan dat het schrappen van de passage 'voor eigen gebruik' uit de thuiskopie-regelgeving te ver gaat.

Vorig jaar verklaarde Fransisco Mingorance van Business Software Alliance (BSA) nog dat de ontwikkeling van drm-technologie thuiskopieheffingen overbodig maakt. Hij noemde de heffingen in oktober 2005 'achterhaald'.