De Consumentenautoriteit (CA) publiceerde vandaag zijn agenda voor 2012 en 2013. Daarin staat dat er sneller en strenger opgetreden wordt bij klachten over webwinkels, die bijvoorbeeld producten niet leveren of geld weigeren terug te geven wanneer een consument afziet van aankoop.

Sterke toename

De CA ziet een sterke toename in klachten over webshops. "In 2010 waren er 7.500 klachten bij Consuwijzer. In 2011 is dat aantal gegroeid naar 10.000", vertelt Saskia Bierling, woordvoerster Consumentenautoriteit tegen Webwereld.

“We zien een bepaalde trend waarin het aantal klachten toeneemt. Natuurlijk komt dat ook doordat meer mensen vaker via internet kopen, maar het is voldoende om het specifiek tot aandachtsgebied te maken." Volgens Bierling is een stijgend aantal klachten slecht voor het vertrouwen in het kanaal.

Offline halen

De Consumentenautoriteit kan webshops beboeten of een webshop offline halen. “We kunnen een last onder dwangsom opleggen waarbij we eisen dat bijvoorbeeld bepaalde informatie op de site wordt aangepast. Verder kunnen we consumenten via een provider waarschuwen over een bepaalde webshop. Desnoods kunnen we een webshop offline halen, via een notice and takedown in overleg met een provider", meldt Bierlings.

Bierlings wijst op een takedown van afgelopen jaar. “De webshop zat in een faillissement, maar had nog steeds zijn website online. Consumenten konden daardoor nog steeds producten bestellen, maar de winkel kon ze niet leveren. In overleg met de provider, die een zorgplicht heeft, hebben we de webwinkel uit de lucht gehaald."

Miljoenenschade

De Condusmentenautoriteit gaat daarnaast ook lokprijzen van online boekingen aanpakken. Er zou te vaak een groot verschil tussen de de advertentieprijs en de uiteindelijke prijs van vliegtickets zitten.

“In 2010 waren er bijvoorbeeld 3,5 miljard boekingen. Bij één van de tien klachten die wij binnenkregen klagen consumenten over kosten die achteraf toch nog in rekening worden gebracht", legt Bierlings uit.

De CA berekende dat deze onvoorziene kosten oplopen tot 70 miljoen euro per jaar. Daarom wordt er strenger toegezien op naleving van de regels waarin de totaalkosten van een reis hetzelfde moeten zijn als de geadverteerde prijs. “Ook daarvoor kunnen we boetes opleggen", vertelt Bierlings. Hoe hoog die boetes kunnen oplopen kan ze niet zeggen.