“Nog steeds wordt bij geen enkele laptop, klein of groot, complete beveiligingssoftware meegeleverd”, schrijft de Consumentenbond in de nu net verschenen gids van maart 2009. Daarin staat een special ‘Onderweg computeren’, met ook een test van lichtgewicht laptops.

“Een aantal heeft zelfs geen probeerversie voorgeïnstalleerd.” Dat gemis is gezien de grote hoeveelheid hedendaagse malware en de snelle evolutie daarvan niet acceptabel. De bond valt echter ook over eventueel meegeleverde trial-software voor beveiliging. Die is immers na verloop van tijd niet meer bruikbaar. De gebruiker moet de software dan of aanschaffen of zelf deïnstalleren. Die handelingen vindt de consumentenbond te ver gaan voor de gemiddelde gebruiker.

Wel kantoorpakket

Het gebrek aan meegeleverde beveiligingssoftware is helemaal opvallend gezien het feit dat er vaak wel kantoorapplicaties meekomen. De populaire categorie van mini-laptops, de zogeheten netbooks, scoort daar goed. “Als het gaat om meegeleverde kantoorsoftware doen de fabrikanten het bij netbooks beter dan bij laptops”, oordeelt de Consumtenbond.

De voorgeïnstalleerde kantoorpakketten zijn in de regel of Microsoft Works of Staroffice 8. Laatstgenoemde is de commeriële, maar gratis, variant van het open source-pakket OpenOffice.org. Op laptops staat meestal een probeerversie van Microsoft Office.