<p/>Kinderen hebben ondanks de aanwezigheid van filters niet veel moeite om porno en geweld via internet op hun scherm te krijgen, zo concludeert De Consumentenbond in een onderzoek dat samen met het Nationaal Jeugdfonds Jantje Beton is uitgevoerd.

Niet één van de geteste filters verdient het predikaat 'veilig'. "De prestaties van internetfilters zijn op z'n zachtst gezegd niet denderend", zo is te lezen in de Consumentengids van maart 2001, die aan het einde van deze week uitkomt.

Alle acht onderzochte internetfilters zijn zonder veel moeite te passeren, ook door jongere kinderen. Behalve de filters van de NCRV en EO (respectievelijk NCRVNet en Filternet), die het eindoordeel 'redelijk' kregen, scoorden de filters 'matig' (Safekidszone) of 'slecht' (Compuserve, CyberPatrol, McAfee, Symantec).

In totaal werden duizenden webpagina's getest, waarvan 62 proccent binnen het .nl-domein. De onderzoekers van De Consumentenbond trachtten eerst zelf een groot aantal 'verboden' pagina's de filters te laten passeren. Daarna gingen bij Jantje Beton 19 kinderen van acht tot twaalf jaar op zoek naar websites die volgens de filter niet toegankelijk zouden moeten zijn. Bij alle filters was het voor de kinderen mogelijk om binnen een kwartier op een sekssite te komen, zo schrijft De Consumentenbond in een persbericht.

Geen van de onderzochte internetfilters komt dus in de buurt van de regelmatig geclaimde 95 tot 100 procent veiligheid. Bewust maken en begeleiden van kinderen blijft derhalve het credo, zo concluderen de onderzoekers.

Compuserve zegt dat het slechte testresultaat te wijten is aan een storing die inmiddels is opgelost. "We nemen dit heel serieus en hebben alles in het werk gesteld om zo spoedig mogelijk voor verbetering te zorgen", zo stelt Anders Eriksson van AOL Benelux in een verklaring.

Sinds februari zou het filter van Compuserve naar eigen zeggen sterk verbeterd zijn.<br/><hr width="100%" align="center" size="1" color="BLACK" noshade=""/><i>Eerdere relevante berichten:</i><br/><img src="/grafx/item_puntje_rood.gif" width="6" height="5" border="0" vspace="1"/><b>Onderzoek: 'Sites niet geblokkeerd door filters'</b> (15 februari 2001)<br/>