De organisatie Consumer Reports deed het advies in zijn jaarlijkse publicatie over internetveiligheid.

Meer risico

Volgens Jeff Fox van Consumer Reports heeft één op de dertien online huishoudens in de VS in de laatste twee jaar persoonlijke informatie prijsgegeven aan dieven. Daarvan is 14 procent op een of andere manier online beroofd via phishingsites, zo bleek uit consumentenonderzoek van de organisatie.

Mac-gebruikers trappen net zo vaak in zulke oplichtingspraktijken als websurfers met Windows, meent Fox. Maar aanhangers van Apple's besturingssysteem lopen meer risico, omdat de browser geen waarschuwing afgeeft bij verdachte sites, aldus Consumer Reports. Totdat Apple hiervoor een 'phishing-tool' aan zijn browser toevoegt, raadt de organisatie aan om de meest recente versies van Firefox of Opera te gebruiken.

Onder vuur

Zowel Firefox 3.0 als Opera 9.5 waarschuwen gebruikers zodra zij een bekende phishing- of malwaresite bezoeken en blokkeren de toegang tot deze valkuilen. Microsofts Internet Explorer heeft al wel een phishing-filter, maar krijgt pas in de volgende versie (IE8) ook een antimalware-tool. Deze is momenteel beschikbaar als bèta.

Het is niet de eerste keer dat Apple's browser onder vuur ligt. In april dreigde betaaldienst PayPal Safari te blokkeren, omdat de software geen phishing-filter heeft. Later stond de dienst toch de 3.x-versie van de browser toe.

Zwakke schakel

Volgens Consumer Reports is ook e-mail een zwakke schakel in de veiligheid van Mac-computers. De meeste phishing-aanvallen beginnen immers met een mailtje, dat doorlinkt naar een gekraakte website. "Windows-gebruikers zijn eraan gewend om goed op te letten en nergens op te klikken. Mac-gebruikers zijn dat niet. Evenmin denken zij antivirussoftware nodig te hebben", aldus Fox van de consumentenorganisatie.

Uit het consumentenonderzoek constateerde Consumer Reports wel een algehele vermindering van spam, spyware en virusmeldingen. De kans om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit daalde van 1 op 4 vorig jaar naar 1 op 6. Opmerkelijk is dat gebruikers van Windows Vista aanzienlijk minder vaak zeiden last te hebben van spyware en malware dan XP-gebruikers. Toch is Vista niet veiliger te noemen, zegt Fox. "Het kan zijn dat de mensen die upgraden naar Vista toevallig net degenen zijn die online beter opletten."