De belangrijkste partner van ING bij contactloze betalen is voorlopig NS Retail. Daaronder valt het winkelaanbod op de NS-stations, waaronder AH to go, Hema, De Broodzaak en Julia's. Ook kledingzaak H&M, Ikea en de Efteling doen direct mee en hebben de geschikte automaten in huis, zo meldt de ING aan Webwereld. Tot slot zijn er de winkels in Leiden en de AKO op Schiphol, die meededen met de pilot.

De bank spreekt van ruim 30.000 betaalautomaten die geschikt zijn voor de nieuwe manier van betalen. Dit getal is gebaseerd op bestellingen van winkeliers bij de twee grootste leveranciers van pinautomaten, CCV en Worldline. Betaalautomaten worden doorgaans direct door de winkelier bij de betaalautomaatleverancier besteld. De ING heeft daarnaast ook zelf 4000 nieuwe terminals verkocht aan kleine winkeliers.

Meer winkels

Hoe werkt dat nieuwe 'tappen'?

Voor transacties tot 25 euro is geen pincode nodig. In totaal kan er tot 50 euro worden geshopt. Dat is niet per dag, maar cumulatief. Is de 50 euro limiet bereikt, dan kan deze door de pincode weer opnieuw worden ingesteld. Dat lijkt dus enigszins op het tegoed op de chipknip, maar daar houdt de vergelijking op, want de transacties worden wel meteen van de rekening afgeschreven. Bij te veel rood staan is contactloos betalen dan ook niet mogelijk.

De meeste ING-klanten zullen dus vandaag niet direct in aanraking komen met contactloos betalen. Er is bijvoorbeeld nog geen supermarkt volledig over op de nieuwe betaalmethode, die voor kortere wachtrijen en vooral minder cash achter de toonbank moet zorgen. Maar daar gaat ongetwijfeld verandering in komen.

"Meerdere winkels zijn bezig met contactloze betaalautomaten uit te rollen. De komende tijd verwacht ik dat er winkels bij zullen komen. Elke nieuw geleverde automaat is standaard voorzien van contactloos betalen", meldt ING-woordvoerder Ronald van Buuren.

Lees verder: Contactloos betalen: Nederland poldert richting Mastercard