Op de dag dat McColo uit de lucht werd gehaald, signaleerde Ori Eisen (oprichter van fraudebestrijder 41st Parameter) een opmerkelijke ontwikkeling. De bankpassen- en creditcardfraude bij een aantal van zijn klanten – banken en winkels – nam opeens enorm af. "Het stopte helemaal die avond", verklaart Eisen tegenover Security Fix.

Of de plotselinge afname daadwerkelijk valt toe te schrijven aan het verdwijnen van McColo is niet helemaal zeker, maar er zijn sterke aanwijzingen die in die richting wijzen. Zo wijst Brian Krebs er op Security Fix op één van de sites die gebruikmaakten van McColo: Fraudcrew.com.

Deze dienst helpt internetgebruikers bij het verhullen van hun identiteit. Om die reden was Fraudcrew.com erg populair onder cybercriminelen. Die konden zich via het overzicht van proxies op Fraudcrew.com voordoen als iemand uit een compleet andere plaats. Dat is handig voor wie bepaalde veiligheidsmaatregelen van banken wil omzeilen.

Veel online banken checken of het door een klant gebruikte IP-nummer in overeenstemming is met de locatie waarvandaan de gebruiker normaal inlogt. Met behulp van een proxy is het echter mogelijk om bijvoorbeeld als Rus in te loggen via een Nederlandse omweg. Daardoor lijkt het voor de bank alsof de Rus afkomstig is uit Nederland.

Overigens heeft Fraudcrew inmiddels elders onderdak gekregen, bij een provider in Luxemburg. Ook de spam-hoeveelheid lijkt ruim een maand na het verdwijnen van McColo weer op het oude niveau. Bron: Techworld