Dat stelt antivirusbedrijf Symantec maandag in een nieuw rapport. Bijna een derde van de ondergrondse economie op internet bestaat volgens het Symantec-rapport uit aangeboden creditcardgegevens (31 procent). Per kaartnummer leveren ze niet meer dan 8 tot 20 euro op, stelt Symantec maandag. De gemiddelde creditcardlimiet zou rond de 3200 euro liggen.

De potentiële waarde van alle creditcards die gedurende de onderzoeksperiode werden aangeboden bedraagt volgens het bedrijf 4,2 miljard euro. Internetcriminelen rekenen meestal kwantumkorting als fraudeurs grote aantallen creditcardnummers kopen.

Bankrekeninggegevens

Twintig procent van de ondergrondse cybereconomie bestond uit gestolen bankrekeninggegevens. Deze informatie is duurder dan die van creditcards. Bankrekeninggegevens kosten tussen de 8 en 800 euro, aldus Symantec. Het gemiddelde saldo op de bijbehorende rekeningen zou 32.000 euro bedragen. Daardoor bedroeg de maximale waarde van de gestolen gegevens achter de bankrekeningen 1,4 miljard euro.

Volgens Symantec werden in één geval bankrekeningen binnen een kwartier geplunderd, waarbij het tegoed werd overgeboekt naar niet-traceerbare locaties.

Ondergrondse forums

Symantec baseert zich op gegevens die het tussen 1 juli 2007 en 30 juni 2008 heeft verzameld op servers die door internetcriminelen worden gebruikt. Via deze crimeservers werden onder meer gestolen creditcardnummers, goederen en allerlei frauduleuze diensten aangeboden. Symantec telde 69.130 afzonderlijke actieve adverteerders en 44.321.095 berichten op de ondergrondse forums

De meeste van de servers van cybercriminelen staan in Noord-Amerika (45 procent) gevolgd door Europa (38 procent). De servers wisselen regelmatig van locatie.

Het rapport is te downloaden (PDF) op de site van Symantec.

Nederlandse creditcards 5 dollar waard

Onlangs demonstreerde het tv-programma Zembla dat met een paar muiskliks Nederlandse creditcardgegevens voor vijf dollar per kaart te koop waren op een criminele online identiteitsmarktplaats.