Hij maakte een domein aan die leek op de naam van de gemeente, maar dan met twee v's in plaats van een w, laadde de site vol malware en stuurde vervolgens phishingmails naar medewerkers van de gemeente. Als die de site zouden bezoeken, zou hij een ingang verkrijgen in het netwerk van de gemeente en de vrijlating van zijn kameraad digitaal kunnen bewerkstelligen.

Ook kreeg hij ambtenaren zover een executable te installeren, omdat hij zich aan de telefoon voordeed als IT-chef, zo schrijft The Register. Hij verkreeg met al zijn pogingen de inloggegevens van 1600 medewerkers en uiteindelijk toegang tot het systeem dat gevangenen beheert. Daar veranderde hij gegevens en dat werd opgemerkt.

De gegevens werden weer teruggezet zoals ze waren, forensische experts werden ingehuurd en de hacker werd opgespoord. Er staat volgens documenten van de rechtbank 7 tot 9 jaar celstraf op het misdrijf, maar de verdachte heeft schuld bekend en een deal gesloten. Daarbij gaf hij ook zijn hardware op en een aantal bitcoins.