De arrestaties zijn onderdeel van een campagne die in februari is ingezet door het ministerie van Openbare Veiligheid. Sindsdien zijn er meer dan 2600 vervalste basisstations in beslag genomen en 3540 criminele activiteiten gesignaleerd. Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in de 1530 personen die zijn opgepakt, meldt persbureau Reuters.

Methode al jaren populair

Eén opgepakte groep verstuurde meer dan 200 miljoen spamberichten. Zij waren actief in het noordoosten van de Chinese provincie Liaoning, waar ruim 42 miljoen mensen wonen.

Het nabootsen van een basisstation, vaak met een laptop en antenne, zijn de Chinese overheid al jaren een doorn in het oog. Ondanks veel arrestaties blijft de methode, waarbij in een korte tijd duizenden sms-berichten kunnen worden verstuurd in een bepaald gebied, populair bij spammers.

Rijdend en bellend spammen

Zo volgde een journalist van Beijing News ooit een spammer die met een gespoofde basisstation binnen 20 minuten 2593 sms'jes verstuurde, terwijl hij ondertussen zat te bellen met potentiële klanten.

Met zijn op een laptop geactiveerde small cell, gepositioneerd op de achterbank van zijn auto, was het ook mogelijk om het signaal van providers te blokkeren, zodat iedereen die in de buurt aan het bellen was zijn of haar verbinding verloor. Deze spammer noemde de pakkans letterlijk een lachertje.

De spamberichten zelf bevatten vaak phishingmethodes om bijvoorbeeld bankrekeningen te plunderen, dubieuze commerciële aanbiedingen, wapenhandel en pornografie, wat illegaal is in China.