De Metro Transit Police in de Amerikaanse regeringszetel arresteerde eerder deze week zes mensen op verdenking van betrokkenheid bij een grootschalige oplichtingsoperatie. Daarbij zijn voor 16 duizend dollar aan gestolen Farecards in beslag genomen. Farecards zijn papieren kaarten met magneetstrips die als betaalmiddel fungeren voor het openbaar vervoer in de stad.

De Spoorwegpolitie wil niet laten weten hoeveel schade het bedrijf precies heeft geleden en geeft verder ook geen informatie over de gebruikte methode. Een anonieme bron meldt in de Washington Post dat er niet meer voor nodig was dan een schaar en een stukje papier.

Schaar en plakband

Volgens deze bron kochten de dieven echte Farecards met een waarde van 40 dollar. De magneetstrips werden vervolgens van deze kaarten geknipt en in de lengte in vier stroken geknipt. Deze stroken werden vervolgens op een verlopen of opgebruikte Farecard geplakt. Hierna werden deze vervalste kaarten via de daarvoor bedoelde machines opgewaardeerd met 5 dollarcent, maar door de aangepaste magneetstrips bleek de werkelijke nieuwe waarde 40 dollar en 5 cent.

Bij het opwaarderen wordt de kaart vervangen door een nieuw exemplaar, waardoor niet langer zichtbaar is dat de magneetstrip is vervangen. De criminelen zouden de magneetkaarten ook hebben gebruikt om het tegoed op te waarderen op een kaart die gebruik maakt van een chip.

Bedragen vielen op

De criminelen vielen door de mand toen bij een controle opviel dat in korte tijd een groot aantal kaarten van 40 dollar was verkocht. Een onderzoek leidde vervolgens naar de oplichters.

De kaartroof is ernstig omdat vrijwel iedere ondergrondse in de Verenigde Staten gebruik maakt van soortgelijke systemen. Om die reden heeft Washington alarm geslagen bij brancheorganisatie the American Public Transportation Association.

Herprogrammeren

Direct na de arrestatie van het zestal, is Washington begonnen met het herprogrammeren van de kaartmachines. Het maximale bedrag dat gebruikers aan Farecards kunnen inwisselen is teruggebracht van 40 dollar naar 7 dollar, en verdachte chipkaarten zijn geblokkeerd. Commissaris van de Metro Transit Police Michael Taborn voegt daar nog wat harde woorden aan toe: "We willen iedereen die ons tracht te beroven laten weten dat we je in de gaten houden, dat we je zullen arresteren en dat we ervoor zullen zorgen dat je veroordeeld wordt."