Zou het niet fijn zijn als er iemand was om zeker te maken dat beurzen spelregels volgen op het gebied van beveiliging? Dat moeten Japanse cryptobeurzen hebben gedacht na onder meer de Coincheck-hack vorige maand, waarbij honderden miljoenen aan NEM-tokens XEM werden gestolen. Ze richten nu zelf een toezichthouder op, zo meldt persbureau Reuters.

Een eerder plan om een Japanse Blockchain-organisatie en een Japanse cryptovalutagroep te fuseren stuitte op een hoop onderling geruzie over wie nou op moest gaan in wie. Dat plan is nu losgelaten en zestien beurzen voegen zich nu naar verwachting volgende week samen om toezicht te houden. Ze lijken hiermee overheidsingrijpen te willen voorkomen.

Een hack als bij Coincheck had voorkomen kunnen worden door het volgen van beveiligingsregels - zo ondersteunt NEM default multisig (zeg maar 2FA voor cryptovaluta) maar bewaarde de beurs de tokens in een simpele wallet. Na die hack ontstonden er in Japan zorgen of financiële autoriteiten zich niet meer moeten bezighouden met de regulering van cryptovaluta.