Al Qaida heeft nieuwe versleutelingssoftware ontwikkeld als reactie op onthullingen over de NSA, meldt de Wall Street Journal. Maar dat is voor de geheime dienst zo slecht nog niet, stelt beveiligingsdeskundige Bruce Schneier op zijn blog. Hij denkt dat de eigen cryptografische producten van de terroristische organisatie juist het tegenovergestelde effect bereiken.

Meer snake oil-crypto

"Cryptografie is moeilijk en de kans dat een zelfgemaakt versleutelingsproduct beter is dan een goed bestudeerde open source-tool is klein", schrijft Schneier op zijn blog als reactie op het artikel in de Wall Street Journal.

Schneier haalt collega Matt Blaze aan die vorig jaar tegen Schneier zei te verwachten dat de Snowden-onthullingen wel eens een grote stap terug kon zijn op het gebied van cryptografie, omdat mensen goede algoritmes beginnen te wantrouwen en uitwijken naar snake oil, frauduleuze cryptografie genoemd naar een product van 19e eeuwse kwakzalvers.

Multiplatform Al Qaida-software

De WSJ meldt op basis van een rapport van big data-bedrijf Recorded Future dat Al Qaida is afgestapt van de eigen ontwikkelde Windows-software Mujahideen Secrets. Nieuwe encryptiesoftware is onder meer geschikt voor de universele chatclient Pidgin. Ook ondersteunen nieuwe producten andere platforms als Mac, Symbian en Android.