CloudFlare brengt een open source cryptotool uit om informatielekken tegen te gaan. Klokkenluiders kunnen hun slag dan niet slaan, omdat bestanden door twee mensen ontsleuteld moeten worden. Werknemers die met gevoelige informatie aan de haal willen gaan, à la Edward Snowden, zouden daarom in teams moeten werken en dat verkleint het risico enorm.

Nucleaire ontgrendeling

De tool krijgt de naam Red October mee, genoemd naar de spionagethriller van de onlangs overleden auteur Tom Clancy. Red October is overigens ook de naam van een grootscheepse spionagecampagne die antivirusbedrijf Kaspersky eerder dit jaar ontdekte.

De bestanden worden tijdelijk ontsleuteld en de interface controleert of twee of meer sleutels worden gebruikt. Gebruikers krijgen elk een 128-bit AES-sleutel die is gebaseerd op de hash van hun eigen wachtwoord waar random salt op is toegepast. CloudFlare baseerde het idee op dezelfde regel die het leger toepast voor nucleaire ontgrendeling, waarbij twee mensen tegelijkertijd hun sleutel omdraaien.

Doomsday-gegevens

Hiermee voorkomen bedrijven ellende als de doomsday-voorraad aan informatie die Edward Snowden heeft klaarliggen voor het geval hem iets overkomt. Amerikaanse legerbronnen melden aan persbureau Reuters dat ze vrezen dat het ergste nog moet komen.