Curatoren mogen niet zonder meer eisen dat zij toegang krijgen tot de data op privélaptops, ondanks het vermoeden van fraude tijdens faillissementen. Mocht er zakelijke data op een privécomputer staan, dan moet dat zodanig worden behandeld door de curator dat er geen inbreuk wordt gemaakt op de privacy van de betrokkene. Dat betekent dat er niet zomaar een gehele kopie van een harde schijf mag worden gemaakt en onderzocht.

Ex-werknemer

Het Gerechtshof deed deze uitspraak in een zaak waarin de curator van een failliet bedrijf een ex-werknemer van dat bedrijf verplicht zijn harde schijf te kopiëren. De curator heeft het vermoeden dat er fraude is gepleegd.

Daarom wilde hij de harde schijf doorzoeken van een privélaptop van de bedrijfsjurist van de ter ziele gegane onderneming. De laptop werd niet alleen voor privédoeleinden gebruikt, maar ook voor het werk. Daardoor bevat de computer ook zakelijke informatie.

De curator eiste dat de bedrijfsjurist een kopie van de harde schijf zou afgeven aan een notaris. Het bedrijf IRS, dat gespecialiseerd is in onderzoeken die privacygevoelig zijn, zou dan de data onderzoeken.

Inbreuk op privacy

De bedrijfsjurist weigerde. Hij vond dat een dergelijk onderzoek inbreuk zou maken op zijn privacy. Het Gerechtshof gaat daarin met hem mee. Belangrijk in deze kwestie is dat de laptop privé-eigendom is en dat de jurist voor zakelijke doeleinden altijd via het zakelijke netwerk werkte. De door de curator geëiste informatie moet dus ook op het bedrijfsnetwerk te vinden zijn. Het viel echter niet uit te sluiten dat dergelijke data ook echt altijd op het netwerk te vinden is.

Het Hof zegt in het oordeel dat de curator wel recht heeft op het verkrijgen van de zakelijke informatie die op de harde schijf staat, maar niet mag eisen dat er een kopie wordt gemaakt van alle data op de harde schijf. Daarnaast zegt het Hof dat die volledige kopie niet aan een derde partij, in dit geval IRS, mag worden gegeven voor onderzoek. Dit zou dan namelijk neerkomen op privacy-inbreuk.

Meer bescherming

De rechters oordelen dat het verkrijgen en doorzoeken van de zakelijke informatie door de curator alleen mag als de privacygevoelige privébestanden onder een zo groot mogelijke bescherming zouden staan. Dat was in dit geval niet zo.

Overigens is de harde schijf na een eerder oordeel van de rechtbank inmiddels al wel gekopieerd en onderzocht door IRS. De bedrijfsjurist is in beroep gegaan tegen dat vonnis en eist dan ook vernietiging van alle onderzoeksresultaten, teruggave van de gemaakte kopieën en overhandiging van het originele onderzoeksrapport.

'Terechte afweging'

Wouter Dammers, jurist bij SOLV Advocaten, besteedt een blogposting aan deze zaak. Hij noemt het arrest “interessant”. Wel maakt het Hof in zijn ogen een terechte afweging. “De curator had op andere wijze inzicht kunnen krijgen inn de zakelijke gegevens zonder een inbreuk te maken op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de bedrijfsjurist”, schrijft Dammers.

Het is niet de eerste keer dat het handelen van een curator als het gaat om ict-middelen ter discussie staat. Eerder werden al vraagtekens gesteld bij het verkopen van uit faillissement verkregen computers. Daarmee zouden curatoren de licentierechten van softwareleveranciers schenden, aangezien softwarelicenties in de regel gelden voor een bedrijf. Oem-software vormt een uitzondering daarop.