Volgens de CWI is controle nodig omdat sommige klanten de computers misbruiken, door bijvoorbeeld e-mail naar vrienden te sturen.

Met de computers op de 131 CWI-vestigingen kunnen werkzoekenden zoeken naar vacatures die werkgevers op internet aanbieden. Vervolgens kunnen zij via e-mail contact opnemen met deze bedrijven.

"Wij moeten controleren of mensen zich hieraan houden", aldus een woordvoerder van het CWI tegenover persbureau ANP. "Dat is niet tegen de regels. Wij waarschuwen mensen vooraf."

Volgens de woordvoerder staan de computers in een openbare ruimte waar medewerkers van het CWI rondlopen. Als zij over de schouder zien dat een werkzoekende de computers niet gebruikt om werk te vinden, geven zij een waarschuwing.

"Na een aantal waarschuwingen confronteren wij als laatste toevlucht de gebruiker met de verstuurde persoonlijke e-mail", aldus de woordvoerder.

Volgens het College bescherming persoonsgegevens (Cbp) moet het CWI de werkzoekenden heel duidelijk laten weten op wat voor manier het computergebruik gecontroleerd kan worden.

"De informatieplicht weegt heel zwaar in de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Wij zullen ons laten informeren door het CWI hoe zij dit doen", aldus het college tegen ANP.