Aramco komt met een eerste reactie op de aanval van augustus. Het bedrijf stelt dat dit een poging was om de nationale én internationale levering van olie en gas te saboteren. Bij die aanval zijn zeker 30.000 computers - clients en ook servers - geïnfecteerd door de Shamoon-malware. Die kwaadaardige spionagesoftware kan niet alleen heimelijk informatie vergaren, maar ook bootsectors en complete harde schijven wissen. Daardoor kan het effectief computers buiten werking stellen.

'Aanval mislukt'

"Het voornaamste doel van deze aanval was het stopzetten van de toestroom van olie en gas naar lokale en internationale markten", verklaart vice-president Abdullah al-Saadan van Aramco nu. Hij zegt dat de aanvallers "godzijdank niet in staat waren hun doelen te behalen". De topman doet zijn uitspraken op de Arabische nieuwszender Al Ekhbariya, meldt de New York Times.

De cyberaanval van afgelopen zomer is toen opgeëist door een hackergroepering (Cutting Sword of Justice), die beweerde om politieke redenen te hacken. Aramco en het Saudische ministerie van Binnenlandse Zaken voeren een onderzoek uit naar de hack. Een woordvoerder van het ministerie zegt dat de aanvallers een georganiseerde groep vormen die vanuit verschillende landen op vier continenten opereren.

Kantoor-pc's versus SCADA

Aramco heeft in augustus wel last gehad van het virus, maar zei toen al dat de olieproductie niet is onderbroken. Het bedrijf heeft toen wel zijn voornaamste interne netwerk ruim een week platgelegd, aldus de New York Times nu. Volgens Aramco heeft de Shamoon-infectie slechts kantoorcomputers geraakt en niet de technische systemen waarmee de olieproductie echt wordt verzorgd.

Dergelijke controlesystemen, zoals SCADA-omgevingen waar ook de beruchte Stuxnet-worm op is gericht, zijn echter niet per definitie goed beschermd. In 2010 is er al een link gelegd tussen (crashes op) gewone Windows-computers en de ramp met het olieboorplatform Deepwater Horizon van BP.

Olie-afhankelijkheid

Het Saudi-Arabische staatsbedrijf Aramco is in zijn eentje goed voor ongeveer een tiende van de wereldwijde olieproductie. Saudi-Arabië is de grootste exporteur van de OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries). In augustus is al de verdenking geopperd dat het door handelsembargo's geblokkeerde Iran achter deze cyberaanval zit.