De aanval is afgelopen woensdag begonnen. De Europese Unie heeft direct gereageerd door diverse systemen af te sluiten die mogelijk toegang kunnen bieden aan de infrastructuur, waaronder het emailsysteem. Daardoor is het in ieder geval niet mogelijk voor de politici om van afstand email te lezen en documenten te benaderen.

Er wordt druk gespeculeerd van waar de aanval komt. Veelal wordt China genoemd, maar daarover heeft de Europese Commissie nog niets gezegd. De aanval kwam voordat de EU-top over onder meer de situatie in Libië.

Hevigste aanval tot nu toe

Het komt vaker voor dat de EC en andere EU-instanties worden aangevallen via het internet, maar deze aanval behoort tot de hevigste in tijden, zo zei een anonieme bron tegen de EU Observer afgelopen week. In eerste instantie zouden de systemen van de EC en het onderdeel External Action Service doelwit zijn.

Medewerkers is gevraagd hun wachtwoorden te veranderen en geen gevoelige informatie meer te verzenden via email, dat nog wel werkt vanuit de eigen infrastructuur achter de firewall.

EU geeft geen info

De officiele reactie van de EU is tot nu toe dat zij niet wil speculeren over de bron van de aanval. Ook wordt niet ingegaan op de schaal ervan. Wel is duidelijk dat het geen 'platte' DDoS-aanval is, maar er gericht wordt gezocht naar informatie en beleidsdocumenten van de EC en de verschillende lidstaten, mogelijk over Libië. Maar ook daarover wil geen woordvoerder officieel iets kwijt.