De London Stock Exchange (LSE) onderzoekt een aanval van 'cyberterreur' op zijn hoofdkantoor vorig jaar, meldt de Britse krant The Times maandag (betaald artikel). Er is een onderzoek gaande naar de daders. Op de LSE worden dagelijks bijna 5 triljoen euro aan aandelen verhandeld. De LSE heeft sinds 1 november een nieuw handelssysteem gebaseerd op Linux. Onduidelijk is nog of de aanval was gericht op dit Linux-systeem of op het vorige systeem, dat werkte met Windows.

Destabiliseren

Amerikaanse autoriteiten hebben intussen een aanval op een van de effectenmarkten weten te traceren tot Russische hackers, schrijft The Times. Doel van beide aanvallen was het verspreiden van paniek onder beleggers en het destabiliseren van westerse financiële instituties.

Dreiging

Volgens een Britse beveiligingsexpert is er 'een continue dreiging van computerterreur' voor de aandelenbeurzen. Eerder deze maand legde de Europese Commissie de handel in co2-emissierechten nog stil nadat hackers drie keer emissierechten hadden gestolen en doorverkocht.