Luc Beirens is hoofd van de Belgische Federal Computer Crime Unit en lid van de Europese Cyber Crime Task Force. Hij doet op zijn eigen blog uit de doeken hoe hijzelf slachtoffer werd van een door Anonymous opgezette aanval via Twitter. Beirens surfte met zijn Android smartphone met Delphin browser naar de site van de FBI om te bekijken wat er allemaal mee gebeurde na berichten dat Anonymous de site aanviel.

Beirens kreeg op de site van de FBI alleen de melding “it works". Kort daarna kregen volgers van zijn twitteraccount een direct message uit zijn naam. Daarin stond de tekst “FBI.COM TANGO DOWN met een link. “Wie er achter steekt is in dit geval niet moeilijk", schrijft Beirens.

Politiemensen klikken

De tweet van Beirens werd blijkbaar door diverse “securitywatchers", zoals hij ze zelf noemt, geretweet. “En wat doe je dan als nieuwsgierige politieman? Je klikt op de link om te zien of de website doen is…", zegt Beirens. “Social engineering waarin security watchers en politie-mensen inlopen ... Uit fouten leren we."

Wat Beirens niet begrijpt is dat uit zijn naam berichten werden verzonden terwijl hij op geen enkel moment ergens zijn gebruikersnaam en wachtwoord had ingevuld. “Hoe dat kan wordt nu verder uitgezocht." Beirens verhaalt in zijn blog wel over andere phishingmethoden via Twitter, waarbij mensen worden verleid om hun gegevens in te vullen na het klikken op een link in een direct message. Die link leidt tot een namaak inlogpagina van Twitter.