Securitybedrijf McAfee maakte deze uitkomsten van de studie 'Unsecured Economies: Protecting Vital Information' (registratie verplicht) vandaag bekend tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum in het Zwitserse Davos.

Ontslagen werknemers

Het onderzoek is gebaseerd op een enquête onder ruim 800 chief information officers (cio's) in de VS, Engeland, Duitsland, Japan, China, India, Brazilië en Dubai. Volgens deze respondenten hebben hun gezamenlijke bedrijven een totaalverlies van 4,6 miljard dollar geleden vanwege verloren en gestolen data. Ook moesten zij zo'n 600 miljoen dollar besteden aan het herstellen van inbreuken op hun computernetwerk.

Als je dit extrapoleert naar alle bedrijven wereldwijd kom je rond de biljoen dollar uit, meldt CNet.

De respondenten vrezen dat het veiligheidsrisico voor hun bedrijven zal toenemen door de voortdurende recessie, aangezien 42 procent aangeeft dat ontslagen werknemers de grootste bedreiging vormen voor gevoelige informatie op hun netwerk.

Beveiligingsraad

Volgens de McAfee-studie besteden opkomende landen meer geld aan de bescherming van hun intellectueel eigendom dan westerse ondernemingen. Sommige respondenten uit verschillende landen wijzen elkaar aan als schuldige. Zo zegt meer dan een kwart van hen geen data te willen opslaan in China, terwijl bijna de helft van de ondervraagde Chinese cio's juist de VS als grootste bedreiging van hun data ziet.

McAfee meldt verder de oprichting van een wereldwijde Cybersecurity Expert Council, waarin beveiligingsexperts van de grootste bedrijven gezamelijk kennis uitwisselen.