In het laatste half jaar van 2007 zag Microsoft het aantal Trojaanse Paarden op Windows-systemen toenemen met 300 procent, vertelt Jimmy Kuo van Microsofts Malware Protection Center. Deze programma's die malware downloaden op pc's van argeloze gebruikers worden via internet verspreid.

Corrupte websites

Doordat systeembeheerders steeds beter malware in e-mailbijlagen kunnen weren, moesten cybercriminelen andere manieren vinden. Zo sturen zij de malware niet meer rechtstreeks via e-mail, maar hopen zij dat hun slachtoffers via spamboodschappen doorklikken naar corrupte websites, aldus Kuo. Ook phishing-activiteiten verschuiven van e-mail naar het web, met name naar sociale netwerksites.

Microsoft's onderzoeksdata is afkomstig van zo'n 450 miljoen systemen die de Malicious Software Removal Tool van Windows bevatten. Gemiddeld zou de softwaregigant maandelijks malware verwijderen bij één op de 123 onderzochte computers. In de VS gaat het om 1 op de 112 en in Japan om slechts 1 op de 685 machines.

Adware en bugs

Verder bericht Microsoft in het vierde deel van het Security Intelligence Report dat het totaal aantal verwijderde malware-toepassingen met 55 procent is gestegen, vergeleken met de eerste helft van 2007. Ook de adware op Windows-systemen is sterk toegenomen: de onderzoekers kwamen het 34,3 miljoen keer tegen, een groei van 66 procent.

Ten slotte heeft Microsoft 2007 minder bugs opgelost dan in 2006. In 2007 bracht het bedrijf 69 veiligheidsupdates uit en herstelde het 100 bugs: een daling van bijna 30 procent in vergelijking met 2006.