Cybercriminelen weten dit maar al te goed en hebben allerlei snufjes en trucjes om jouw gegevens te stelen en daar vervolgens misbruik van te maken. Veiligheid wordt daarom steeds belangrijker en wij geven je een aantal maatregelen die je kan nemen om je te beschermen tegen cybercriminaliteit.

Een sterk wachtwoord gebruiken

Cybercriminelen zijn professionals en kunnen een eenvoudig wachtwoord binnen enkele minuten kraken. Ze gebruiken hiervoor speciale programma's en databases waar miljoenen veel gebruikte woorden en gelekte wachtwoorden in staan. Zo zal het je verbazen dat '123456' een veel gebruikt wachtwoord is. Hoe moeilijker je wachtwoord is, des te langer het voor de cybercrimineel duurt om je wachtwoord te kraken. Als het te lang duurt, haakt de hacker misschien af omdat het de tijd die het kost niet loont.

Tip van Argeweb: gebruik een wachtwoordkluis zoals LastPass en KeePass. Met één lang, sterk hoofdwachtwoord kan je de kluis openen. Vervolgens kan je al je opgeslagen accounts bekijken en beheren. Zo kan je moeilijke wachtwoorden gebruiken voor al je accounts en hoef je alleen het hoofdwachtwoord te onthouden.

Two Factor Authenticatie toepassen

Een sterk wachtwoord gebruiken is essentieel, maar is nog geen garantie dat je wachtwoord niet achterhaalt kan worden. Als een website two-factor authenticatie (2FA) ondersteund, is het daarom verstandig om daar gebruik van te maken. LastPass en Dropbox bieden dit bijvoorbeeld aan.

Er zijn drie authenticatiefactoren die gebruikt kunnen worden om iets te beveiligen:

  • kennis (wachtwoord/PIN-code)
  • apparaten (mobiel)
  • biometrische eigenschappen (vingerafdruk/irisscanner)

2FA combineert twee van deze factoren, waarmee het voor een cybercrimineel een heel stuk lastiger wordt om je account binnen te dringen.

Laatste updates installeren

Een andere belangrijke maatregel om cybercriminaliteit tegen te gaan is het installeren van de laatste updates voor besturingssystemen en andere software, maar vergeet vooral ook je smartphone niet. We gebruiken smartphones vaak voor e-mail en mobiel bankieren. Ook voor je telefoon heb je dus goede beveiliging nodig.

Er komen regelmatig updates voor software om te voorkomen dat cybercriminelen er misbruik van kunnen maken. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je regelmatig controleert op nieuwe beveiligingsupdates, anders heb je een groter risico dat jouw apparaten gehackt kunnen worden.

Back-ups maken

Het is niet nieuw dat het maken van back-ups belangrijk is, maar met de opkomst van cybercriminaliteit is het maken van back-ups nog belangrijker geworden. Bij een infectie van ransomware kunnen je gegevens bijvoorbeeld versleuteld raken. Cybercriminelen eisen dan losgeld in ruil voor het vrijgeven van je bestanden. Echter, de kans dat je jouw bestanden terugkrijgt na betaling is nihil.

Om dit te voorkomen is er handige software genaamd Acronis Active Protection. Dit is een soort virusscanner voor ransomware, waarbij de software jouw PC real-time in de gaten houdt op gevaren en deze onderschept. Een back-up tool aanschaffen die uitgerust is met Acronis Active Protection zorgt er niet alleen voor dat je beveiligd bent tegen ransomware, maar ook dat je een back-up hebt van je bestanden. Daarmee heb je een garantie om geen data te verliezen.

Links en bijlagen in e-mails niet zomaar openen

Phishing e-mails en berichten met virussen zijn al vaak voorbij gekomen in het nieuws. Er is bijvoorbeeld iets met de administratie van je bank en je moet via het linkje in de e-mail inloggen om te controleren of al je gegevens nog kloppen. De e-mail ziet er professioneel uit, je hebt even een moment waarop je niet goed oplet en voor je het weet is je bankrekening geplunderd.

Het spreekt natuurlijk voor zich dat je goed moet opletten bij het openen van bepaalde e-mails en bijlagen, maar soms ontschiet het je of heb je snel gehandeld omdat je druk bezig was. Het hebben van een goed spamfilter kan helpen. Zo zijn er e-mail hosting pakketten waar standaard een spamfilter op geïnstalleerd staat, waarmee ongewenste e-mail automatisch gefilterd wordt en verwijderd. Zo blijft je mailbox veel meer op orde.

Openbare WiFi-netwerken vermijden

Een veiligheidsrisico waar nog niet iedereen zich van bewust is, maar wel heel belangrijk is: het gebruik van openbare WiFi-netwerken. Iedereen is dol op WiFi want gratis internetten doen we maar al te graag, het scheelt ten slotte weer MB's van je abonnement. Waar echter niet aan gedacht wordt is dat die openbare WiFi-netwerken slecht beveiligd zijn en dus een makkelijk doelwit voor hackers.

Stel je voor dat je naar de McDonald's gaat en daar gebruik maakt van de gratis WiFi. Je wil afrekenen maar komt erachter dat er niet genoeg saldo op staat. Je logt even snel in op je bankieren app en maakt snel geld over van je spaarrekening naar je betaalrekening. Dat is in een paar seconde gebeurt en je kan vervolgens de bestelling afrekenen. Waar je niet aan dacht is dat je zojuist je inloggegevens van je bank hebt ingevuld op een openbaar WiFi netwerk dat slecht beveiligd is en jouw gegevens dus makkelijk gehackt kunnen worden.

Tip van Argeweb: bekijk de video van RTL Late Night om te zien hoe een hackaanval werkt.

SSL certificaat activeren

Heb je een website of webshop en sla je klantgegevens op? Zorg dan dat er veilig met deze gegevens omgegaan wordt en installeer een SSL certificaat op je webhosting pakket. Een SSL certificaat is een klein gegevensbestand die alle communicatie tussen de bezoekers en de website in versleutelde vorm verstuurd. Alleen de ontvanger waar het bericht voor bedoeld is heeft de sleutel waarmee het bericht ontcijferd kan worden. Een cybercrimineel kan dus niets met de gegevens doen als hij deze zou onderscheppen.