Traditionele beveiligingsbedrijven verliezen de strijd tegen ‘black hat’ hackers en schrijvers van malware. Dat schrijft beveiliger Symantec in een evaluatie van eerder gedane voorspellingen voor dit jaar. Traditionele geautomatiseerde beveiligingssystemen blijken niet opgewassen tegen de vormen van cyberterreur.

Te veel

Volgens Symantec zijn er in 2009 2.895.802 nieuwe signaturen van malware toegevoegd, een stijging van 71 procent ten opzichte van een jaar eerder. En er werden vorig jaar meer dan 240 miljoen aparte malware-programma’s ontdekt.

Dat aantal blijft maar stijgen, aldus Symantec. “In de eerste helft van dit jaar hebben we 1,8 miljoen nieuwe signaturen toegevoegd en meer dan 124 miljoen nieuwe malware-programma’s geïdentificeerd”, schrijven de onderzoekers in het rapport. “Dat betekent dat het steeds onwaarschijnlijker wordt dat traditionele beveiligingstechnologieën nieuwe bedreigingen weten af te stoppen; er zijn er simpelweg te veel.”

Met één signature worden gemiddeld zo'n 80 varianten van een stuk malware ondervangen, maar er zijn ook malwareprogramma's die maar één keer voorkomen, de zogeheten singletons. Ook daarom zal technologie die op de traditionele manier van scannen en neutraliseren werkt in de toekomst minder belangrijk worden. Software die heuristiek, gedrag en reputatie meeneemt in de methoden van beveiliging zal in populariteit winnen, voorspellen de onderzoekers van Symantec.

E-mail

Volgens Tan Yuh Woei van Symantec Singapore blijft verder phishing een groot probleem. Eén op de 476 e-mails werd in de eerste helft van dit jaar aangemerkt als een poging tot phishing. “Wat deze aanvallen gevaarlijk maakt, is dat ze onafhankelijk van het gebruikte besturingssysteem opereren”, zegt Woei. “In een wereld die minder gecentraliseerd is rond de pc, hebben criminelen het op alle computergebruikers voorzien, ongeacht het platform dat zij gebruiken.”

Naast phishing en malware blijft Symantec ook waarschuwen voor verkorte url’s, spam en malware-besmettingen door het gebruik van sociale netwerken.