De genante kwestie dwong de Franse regering ertoe toe te geven dat het elektronische banksysteem niet waterdicht is. Het is nog onbekend of Sarkozy's rekening daadwerkelijk is gehackt of dat de president slachtoffer is geworden van een spearphishing-operatie of een social engineering truc.

Sarkozy deed al in september aangifte bij de politie van de scam nadat er meermaals 'kleine bedragen' van z'n rekening waren weggesluisd. Journal du Dimanche bracht het nieuws dit weekend naar buiten.

Beveiliging opgevoerd

"De fraudeurs zullen worden gepakt", aldus een woordvoerder van de Franse regering in een reactie. "Dit bewijst dat internetbankieren niet onfeilbaar is. Het is weliswaar zo zeldzaam dat we er nog niet in georganiseerd verband naar hebben gekeken, maar het is serieus genoeg om nu na te denken hoe het systeem te verbeteren", aldus de zegsman.

Ondanks flinke investeringen in de systemen van online bankieren worden regelmatig nieuwe aanvalsvectoren bekend waardoor cybercriminelen accounts kunnen kapen. Begin september bleek het TAN-codessysteem van de Postbank eenvoudig om de tuin te leiden via Caller ID spoofing.

Daarnaast is al sinds vorig jaar bekend dat hackers de tweefactor authenticatie van banksites kunnen doorbreken door middel van een 'man in the browser' aanval.