Madonna mag dan inmiddels een halve eeuw oud zijn, spammers rekenen erop dat een bericht over een 'scandal video' van de popster nog altijd effect kan sorteren. Gebruikers die de link in het e-mailbericht aanklikken, halen echter geen video binnen maar een trojan die voortdurend waarschuwingen over een virusinfectie toont op de pc van het slachtoffer, zo waarschuwt Sophos.

Volgens de Britse virusbestrijder is de Madonna-spamrun afkomstig van dezelfde groep die eerder ook de CNN- en MSNBC-spams verstuurde. Volgens het security-bedrijf Marshal waren deze berichten afkomstig van de beheerders van het Rustock-botnet. De vraag is of de analyse van Sophos klopt. De tekst en de opzet van de Madonna-mail lijken namelijk sterk op een Paris Hilton-spamrun die ook deze week wordt rondgemaild. De Paris-berichten zijn volgens Marshal afkomstig van pc's die zijn opgenomen in het Grum-netwerk.

Uit een overzicht van Marshal blijkt overigens dat alle grote botnets deze week hun toevlucht zoeken tot kwaadaardige mails met nieuws over bekende dames. De beheerders van de botnets versturen deze e-mails in de hoop op die manier hun leger met gekaapte computers te kunnen uitbreiden. De hoeveelheid malicieuze berichten afkomstig van botnets is de laatste weken flink gestegen.

Symantec wijst ondertussen op een spamrun met een wat serieuzer onderwerp. De berichten bevatten zogenaamde nieuwsberichten over het conflict tussen Rusland en Georgië – bijvoorbeeld over journalisten die omgekomen zouden zijn bij een schietpartij. De mails zijn voorzien van een attachment. Dit bijvoegsel bevat niet de beloofde video. In plaats daarvan leidt het openen van het bestand tot het downloaden van een Trojaans paard, zo waarschuwt virusdeskundige Kelly Conley van Symantec. Bron: Techworld